Hermoso...

Daar ben ik weer, dit keer in Patagonie! Mijn hemel, wat is het hier mooi. Máxima is er qua landschap niet op vooruit gegaan...

Maar laat ik beginnen bij Córdoba. Daar ben ik 4 dagen gebleven en heb ik twee Ierse meiden, Clodagh en Ciara, en een jongen uit de VS, Scott, ontmoet. Daarmee ben ik de eerste avond uit eten geweest, was erg gezellig, en ik heb eigenlijk voor de eerste keer een échte Argentijnse steak besteld. Heel erg lekker, zeker met een soort bouillonsaus, Chimuchurri (ofzo) erover.

De volgende dag met die drie en een jongen uit Australie, Alex, naar Cuesta Blanca geweest, een riviertje waar we aan hebben gelegen in de zon. Was erg ontspannend, en was een mooie omgeving. Een dag later heb ik een dagtour geboekt, een trip door de Sierras de Córdoba, de heuvels van Córdoba. Dit was ergmooi, we zijndoor het landschap gereden, wat voor mij algenoeg was, maar we hebben eenmuseum bezocht waar alle mineralen uithet landschap te zien waren, errrg mooi. Ook zijn we naar een van de hogere heuvels gegaan, voor het mooie uitzicht. Ergens geluncht, ondertusseninformatie gekregen over de omgeving, en laternog naar een alfajor-fabriek (typisch koekje uitArgentinie) geweest, en naar het toeristische dorpje Villa Carlos Paz geweest. Was een erg leuke dag, heb veel van de omgeving gezien. Ik wilde de dag ernade stad ontdekken, maar had absoluut geen energie ervoor en zat tegen een ellendig lange busrit aan te hikken. NaarPuerto Madryn, mijn eerste bestemming in Patagonie!

Puerto Madryn is een stadje dat dichtbij een groot schiereiland ligt, genaamd Península Valdés,waar veel verschillende wilde dieren te zien zijn. Als het seizoen ernaar is, zijn er ook walvissen te zien, wat de grote attractie is hier, maar helaas... De walvissen trekken half december naar Antartica.Ik heb daar wel zeeleeuwen, zeehonden, pinguins, (van veraf) orka´s, vossen, guanaco´s, nandoe´s, peludo´s etc. etc. gezien, ziefoto´s. Het was erg mooi daar, uitgestrekt landschap, vrij eentonig, maar toch mooi.

De dag erna heb ik een tour gedaan richting het zuiden, naar de grootste pinguinkolonie van heel Zuid-Amerika. Ongeveer een half miljoen pinguins zijn er te zien, die daar een halfjaar, van september tot ongevoor april zitten om jongen te krijgen. Er waren allemaal regels te volgen, als er een pinguin het pad wilde oversteken, dan moest iedereen stoppen. Ook waren er een aantal bruggen gemaakt, waaronder de pinguins gerust richting de oceaan kunnen lopen, en op die brug mocht men niet stoppen om foto´s te maken, want dit zou de pinguins afschrikken.

Diezelfde dag heb ik een boottrip genomen om dolfijnen te zien! In de bus werd ons ineens verteld dat het niet gegarandeerd was dat we dolfijnen zouden zien, want het blijven wilde dieren en ze blijven niet op 1 plek, maar dwalen gewoon in kleine scholen rond de kust. Dus we hebben inderdaad, de eerste anderhalf uur van de boottocht maar wat rondgevaren (het zou in totaal 1,5 uur duren, maar de kapitein wilde ons zo graag dolfijnen laten zien). Op een gegeven moment ging de boot een stuk harder. Dit was omdat de dolfijntjes daarop afkomen, ze vinden het leuk om met de boot te spelen en ervoor te zwemmen, wie is er sneller! Het zijn de kleinste en snelste soort dolfijnen, zwart-wit. En ja! Uiteindelijk begonnen ze te komen, maar ze waren zo snel dat het heel moeilijk was om normale foto´s te maken! Dus ik ben begonnen met filmen, wat een succes was! Errrg leuk uiteindelijk, die boottocht.

Volgende dag weer een lange bus richting het echt zuiden, El Calafate, een dorpje vlakbij het grote nationale park Parque Nacional Los Glaciares.In dit park zijn gigantische en supermooie gletsjers te zien, ik had er heel veel zin in! Tijdens de busrit heb ik mijn ogen al uitgekeken. Het landschap waar we doorheen reden,mooie valleien, uitgestrekt land zoals je wel eens zietin de Verendigde Staten, enbergen met eeuwige sneeuw..Prachtig!!Toenheb ik ookeen meisje leren kennen uit Californie, Genny,waarmee ik de volgende dag een boottocht heb genomen. De meeste mensen nemen een gewone tour, naar de grootste en bekendste gletsjer, Perito Moreno, waar je dan rond kunt lopen en een korte boottocht kunt nemen. Maar wij wilden het hele zuidelijke deel van het park zien, dus we hebben een grote boottocht geboekt, waarmee we meerdere gletsjerszouden zien. En daar heb ik absoluut geen spijt van gehad, want het was zo ongelooflijk mooi. Meerdere gletsjers gezien, maar ook gewoon door het park gevaren en dat was op zich al een heel mooi gebied. Maar de gletsjers zelf, het was soms gewoon surrealistisch, en we voeren er ook zo dichtbij langs. Op een gegeven moment, toen we aankwamen bij de bekende gletsjer, Perito Moreno, was ik aan het filmen. Ik zag een stukje waar wat ijs aan het afbreken was, dus dat vond ik wel leuk om te filmen... En ineens breekt er een gigantisch stuk ijs af, iedereen op de hele boot gaat ´Oooooohh... Aaaaahh... Mira, MIRA!´. Ik heb zelfs de locals kunnen shoqueren met het filmpje.

Kijk dus bij video´s!

Dag erna, gisteren, ging Genny naar El Chaltén, waar het noorden van het Parque Nacional Los Glaciares te zien is, waaronder ook een bekende bergtop, Fitz Roy. Dit gebied staat bekend als een goed hiking-gebied, wat ook heel veel mensen doen. Nu ben ik niet zo sportief, maar hier wilde ik toch wel een dagje doorbrengen. Samen met Gennyhebikeen korte hike gedaan naar een ´mirador´, uitkijkpunt. Dit was erg mooi, het keek uit op een mooie vallei, waar men dus doorheen kan hiken.

Ik heb in mijn hosteltwee reizigersontmoet, Jaime en Phil,die morgen, net als ik, naar Chili gaan, waar naar horen en zeggen het mooiste nationale park van Zuid-Amerika te zien is, Parque Nacional Torres del Paine. Hier ga ik ongeveer 4 nachten blijven en dagtours doen naar verschillende delen van het gebied. Er zijn ook andere mogelijkheden, het hostel waar ik verblijf heeft veel informatie over de acitiviteiten, dus misschien dat ik er iets heel anders van maak! Al met al, deze afgelopen week was echt ´stunning´, er waren gewoon momenten dat ik sprakeloos was omdat het zo mooi was....

Tot de volgende blog !

P.S.: hermoso = prachtig, mira = kijk!

Nella

Eindelijk de foto's waar je al over mailde! Wat een prachtige wereld daar tussen die gletsjers. Dit was wat je o.a. wilde zien he. En dat het dan ook werkelijkheid wordt is toch altijd weer een wonder. Het filmpje op de site zetten is volgens mij niet gelukt, tenminste ik kon het niet vinden, maar dat houden we allemaal nog te goed.

Liefs, geniet van de reis naar Chili, Nella

Maaike

De video´s staan er, na erg lang wachten, eindelijk op!

Nella

Ja, het filmpje op de site is nu inderdaad gelukt! Erg leuk dat je precies op het goede moment filmde, dat was een best stuk ijs wat er af viel, zeg. Puur geluk, natuurlijk, maar erg leuk. En hetzelfde natuurlijk met die dolfijnen. Je geduld werd wel op de proef gesteld, maar het is beloond.

Jorrit

Het moge duidelijk zijn dat het woord wat het meest voorkomt in je verhaal 'mooi' is ;). Het filmpje van het ijs is inderdaad wel erg gaaf! Heb 1 van de foto's van je nu ook als achtergrond van de iPhone ;).

Have fun!

Myriam

Leuk Maaike, dat het filmpje er nu op staat. Vooral die gletscher is echt goed hoor.
Ik kan me nog herinneren dat ik ook ooit op zo'n dolfijnentocht ging en (in eerste instantie) heel teleurgesteld was toen er geen dolfijn te zien was. Maar uiteindelijk................... werd het wachten beloond. En dan voel je je zo gelukkig dat je ze gezien hebt. Gerrit zei toen: "thuis zet ik de TV aan en dan zie ik ze gelijk. Waarom moet ik hier zo lang wachten??" Heel grappig. Meis, geniet ze verder !
liefs

Laura

wauwwww maaike wat ontzettend gaaf allemaal, jij zit echt op zoooo'n andere plek dan ik haha! hier is het ook allemaal goed, ga maandag op surfkamp! :D en ben al bestwel bruin ook. Backpack heb ik nog niet echt hoeven dragen omdat ik dus al vanaf het begin in hetzelfde hostel zit.. Denk dat het vies tegen zal vallen haha zo zwaar issie! :p
Nou we hebben nog contact!
xxxxx!!

Dorien

Maaaike! Wat weer een topstoryyy. Lijkt me echt allemaal prachtig, hoe je het beschrijft klinkt het als een soort paradijsje! Ben je al poepiebruin geworden? Wel tof dat je steeds weer leuke nieuwe mensen ontmoet en daar ook tripjes mee doet enzo. Je foto's zijn ook echt amaaazing. Hier gaat alles prima, gewoon zn gangetje, waarschijnlijk is er niks veranderd als je terugkomt! Ik ben inmiddels verhuisd naar een andere kamer in mn huis, superchill. Verder is dit mijn 4e week vakantie dus puur genieten, ben ondertussen ook nog op wintersport geweest naar Marleen, heel leuk allemaal. Nou lieve meid, geniet nog maar lekker daar!xxxxxxx : )